Overige reisinformatie Spanje

 

Paspoort

Voor Spanje heb je een geldig paspoort of identiteitskaart nodig gedurende de duur van de reis.

Geld

Geldauatomaten met een EC/Maestrto kaart (cajeros automaticos) zijn overal te vinden, ook met instructies in het Engels. De meeste restaurants, supermarkten en winkels accepteren creditcards (mastercard en visa zijn het meest gangbaar).

Fooien

Er bestaat geen fooienplicht. Net zoals in Nederland, geef je met de hoogte van de fooi aan hoe tevreden je bent. Bij diensten zoals taxiritten worden bedragen meestal naar boven afgerond. In de betere restaurants is een fooi tot 10 % van de rekening gebruikelijk.

Internet

Steeds meer hotels bieden gratis internet aan. Vaak hebben ze een centrale computer voor algemeen gebruik en krijg je bij aankomst een code. Het plaatselijk gemeentehuis wil ook nog wel eens uitkomst bieden.

Taal

In Andalusië spreken ze een Spaans dialect, namelijk het ‘Andaluz’. Bij dit dialect worden meestal de medeklinkers achtergelaten. Zo spreekt men daar de ‘buenosdías’ (goedemorgen) uit als ‘uenodía’. Elementen van dit Spaanse dialect vindt men terug in Latijns-Amerikaanse landen, met name in Cuba en Colombia. Andalusië is ook de bakermat van de flamenco, een muziek- en danssoort. Flamenco heeft onder meer Arabische, Joodse, Keltische en zigeunerinvloeden.

Drinken/eten

In Spanje ontbijt je tussen 8.00 en 11.00 uur. De lunch is tussen 13.30 en 16.00 en de avondmaaltijd tussen 21.00 en 23.00. Het diner bestaat uit de eerste gang /primero (salade of soep), de tweede gang/segundo (vlees of vis) en de laatste gang of postre (fruit, ijs of taart). Veel restaurants bieden een menu de la casa (dagmenu) aan voor een schappelijke prijs. Je kunt er water (aqua), witte of rode wijn (vino blanco/ tinto) bij drinken. De Andalusische wijnen bestaan voornamelijk uit wijnen die behoren tot de sherry familie. Het Spaans bier is ietwat zoet. Heel bekend is de tapas cultuur. Bij het drinken eet men tapas, kleine porties van gerechten.

Openingstijden

De siesta is van ca. 13.30 tot 17 uur. Winkels sluiten rond 20 uur. Overheidsinstanties zijn alleen ’s ochtends open. Warenhuizen en supermarkten zijn vaak ook op zaterdagmiddag geopend. Musea en monumenten zijn maandag en soms ook zondag middag gesloten.

Kleding in kerken en kloosters

De benen van mannen en de schouders van vrouwen moeten bedekt zijn, in overeenstemming met de waardigheid van de plek.

Telefoneren

Landnummer Spanje: 0034

Landnummer Nederland 0031

Klimaat