Overige reisinformatie Sri Lanka

 

Paspoort en visum Sri Lanka
Iedereen zal, voor vertrek, online een visum moeten aanvragen via het ETA systeem (Electronic Travel Authorisation). Dit kan vanaf 90 dagen voor vertrek. Via de Engelstalige website www.eta.gov. Het tarief voor een toeristenvisum (30 dagen, double entry) bedraagt met ingang van 1 januari 2013 30 dollar. Op een aanvraag voor een visum via de ETA website ontvang je binnen twee dagen antwoord. Blijf je langer dan 30 dagen, dan heb je een visum nodig dat je bij de ambassade van Sri Lanka kan aanvragen. Je kunt je visum ook laten regelen door de visumcentrale.

Voor mensen met een Nederlands en Belgisch paspoort geldt dat je in het bezit moet zijn van een geldig paspoort dat na aankomst in Sri Lanka nog minimaal 6 maanden geldig is.

Als je aankomt op de luchthaven van Kathmandu kun je ter plekke een Nepal visum regelen. Er zijn verschillende soorten visa verkrijgbaar. Wanneer je een korte reis in Nepal gaat maken kun je voor $25 een visum aanvragen voor 15 dagen. Een visum voor 30 dagen kost $40. Je kunt dit visum overigens inwisselen voor een langer geldend visum van 90 dagen bij Kathmandu’s Central Immigration Office. De kosten hiervoor bedragen $100. Je kunt je visum in US Dollars, Euro’s en de lokale munt (Nepalese Roepie) betalen.
We raden aan om een scan van je paspoort en visum in je mailbox te zetten, zodat je bij je hotel of in een internetcafé altijd een kopie kunt printen. Dit vergemakkelijkt het papierwerk bij een eventueel verlies van je paspoort.

Vaccinaties
Kijk voor de laatste stand van zaken op: www.lcr.nl/Landen en www.tropenzorg.nl

Geldzaken
De nationale munteenheid van Sri Lanka is de Rupee en de waarde is ongeveer 1 Euro = SLR 163,27 Rupee (koers september 2012). Er zijn biljetten van Rs. 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 500, 1000, 2000 en 5000. Muntjes zijn er ook, maar die zult u sporadisch tegenkomen. De Rupee mag maar beperkt worden in- of uitgevoerd. FOX adviseert u daarom om helemaal geen Rupees in- of uit te voeren. Eventueel overgebleven Rupees kunt u op de luchthaven van Colombo terug wisselen. Bij terugwisselen van meer dan 12.000 Rupees per persoon, dient u een pinbon of reçu te kunnen tonen.

Pinnen
In de grotere plaatsen kan er ook gepind worden. Betrouwbare banken zijn Commercial Bank, Sampath Bank en Seylan Bank. Let op dat je je kaart het Maestro/Cirrus logo heeft. Betalen met creditcards kan vaak in hotels, grote winkels en grote restaurants. Mastercard en Visa zijn de meest geaccepteerde creditcards.

Fooien
Fooien worden geaccepteerd en erg gewaardeerd. In de goedkopere hotels en restaurants moet je ongeveer uitgaan van 5% of wat los wisselgeld. In duurdere restaurants en hotels is 10% gebruikelijk.

Vervoer
Over het algemeen zijn de wegen in Sri Lanka goed onderhouden. Je rijdt langs rijstvelden en door prachtige berglandschappen met diepe dalen en ravijnen. Over het algemeen zal het niet heel druk zijn op de weg, maar vooral in Colombo is het verkeer chaotisch en kan het voorkomen dat je een tijdje in de file zult staan.

Tijdsverschil
In Nepal is het 3 uur en 30 minuten uur later dan bij ons. In de winter is het nog een uur later. Als het bij ons in de zomer 13:00 uur ‘s middags is, is het in Nepal 16:30 uur ‘s middags.

Taal
Het Singalees of Sinhala is sinds 1956 de officiële taal van Sri Lanka, maar ook het Tamil en het Engels gelden tegenwoordig als gelijkwaardige officiële talen. Bijna driekwart van de bevolking spreekt Singalees en de taal kent nogal wat woorden van Hollandse en Portugese herkomst.
De tweede taal is het uit India stammende Tamil, dat beschermd wordt door de Tamil Language Act van 1958. Het Tamil is een Dravidische taal.
Daarnaast spreken veel mensen Engels, ook op het platteland. Opschriften zijn vaak in drie talen geschreven, in ieder geval bij overheidsinstellingen.
Alle kleine minderheden spreken ook nog hun eigen taal, bijvoorbeeld een sterk verbasterde vorm van Maleis door de Maleise bevolkingsgroep in het zuiden van het land. Moslims spreken onderling soms nog het Pakistaanse Urdu of het Afghaanse Pushtu.

Stopcontact verloop
Er is een wisselstroom van 220-240 Volt en de stopcontacten zijn 3-polig. Af en toe zijn er stroomstoringen, maar dan springt de generator van het hotel na enige minuten aan.
In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen eenvoudig opladen, maar daar is hier dus een zgn. “ wereldstekker” voor nodig. Soms zijn deze in bruikleen bij de receptie van uw hotel verkrijgbaar.

Drinken/eten
De Sri Lankaanse keuken is vrij uitgebreid. Bekend om de rice and curries en het hoofdbestanddeel bestaat vanzelfsprekend uit rijst, aangevuld met diverse bijgerechten van vis, vlees en groenten.
Sommige gerechten zijn scherp gekruid, maar de mildere curries zijn bijzonder smaakvol.
In de hotels staan ook veel westerse gerechten op de kaart en aan de kust wordt veel verse vis of schaal/schelpdieren gegeten, die dagelijks aangevoerd worden van de vele vismarkten, die daar te vinden zijn.
Fruit is er in alle soorten en maten, u zult de meest exotische varianten tegenkomen, maar ananas, banaan, mango en watermeloen zijn toch wel de belangrijkste. Geniet ook van de verse fruitsappen!

Het kraanwater in Sri Lanka is niet voor consumptie geschikt. U kunt overal flessen mineraalwater kopen en op veel hotelkamers staat een flesje water voor u klaar (al dan niet tegen een toeslag).
De traditionele Ceylon thee wordt veel gedronken, hoewel de Sri Lankanen deze het liefst met veel melk en veel suiker drinken. Koffie, matig van kwaliteit, is in de hotels en restaurants ook verkrijgbaar.
Lion’s is het lokale biermerk, dat uit grote flessen geschonken wordt en de traditionele arak is een palmdestillaat.
Tijdens poya-day (volle maan) is het bedrijven en daarmee ook hotels officieel niet toegestaan om alcoholische dranken te serveren. Dit geldt ook voor een aantal andere feestdagen.

Kledingvoorschriften
De kleding die je het beste mee kunt nemen tijdens reizen in Sri Lanka hangt af van het seizoen waarin je reist. In het voorjaar en de zomer zijn lichte katoenen kleren gewenst. Ga je de bergen in, zorg dan voor wat warme kleding omdat de temperatuur – vooral boven de 2.000 meter – behoorlijk kan zakken. Aan het strand dien je te zorgen voor een goede zonnebrandcrème, zonnehoed en gemakkelijk schoeisel. In de moesson periodes (zuid-west mei t/m september, noord-oost november t/m februari) kunnen lichte regenkleding en een paraplu goed van pas komen. Een (vaak forse) regenbui is meestal ook weer zo voorbij en de zon krijgt weer de overhand. Bij het bezoek aan religieuze gebouwen is nette kleding vereist, bezoekers aan Boeddhistische en Hindoe-tempels mogen geen hoofddeksel dragen. Topless zonnebaden is officieel verboden.

Fotograferen
U kunt in Sri Lanka naar hartelust fotograferen: prachtige landschappen, kleurrijke markten, bedrijvige stations en nog veel meer. Wanneer u de lokale bevolking wilt fotograferen is het gepast om van tevoren toestemming te vragen. Het zijn trotse mensen, die er echt voor gaan poseren en de foto graag van u willen hebben. Maar het kost u meestal wel een paar rupee, zeker als u een olifant met zijn drijver laat poseren. Het fotograferen van vliegvelden en militaire objecten is pertinent niet toegestaan.

Film- en fotomateriaal en batterijen kunt u het beste uit Nederland meenemen, want wat u kunt kopen is vaak niet van recente datum of slecht opgeslagen. In de kustplaatsen zou u voor weinig geld uw foto’s kunnen laten ontwikkelen, maar eerst even de kwaliteit controleren!

Algemene informatie digitale fotografie: In veel landen heeft digitale fotografie een enorme opgang gemaakt en is het gebruik van fotorolletjes sterk afgenomen. Digitaal is makkelijk en u kunt dan ook ongestoord, waar ter wereld u ook reist, honderden foto’s maken. Dat vraagt om voldoende opslagruimte, maar door het aantal verschillende memorysticksystemen zijn die, in veel landen, zeker niet altijd zomaar verkrijgbaar. Ons advies is dan ook om voldoende MB’s van huis uit mee te nemen.
Voor een reis door, bijv. een deel van Azië, is 256 MB zeker NIETgenoeg, bovendien is daar heel veel namaak op de markt. Goedkope, niet van echt te onderscheiden, memorysticks, die het even doen en het dan gewoon opgeven. U bent uw foto’s gewoon kwijt.
Is de nood aan de man: Koop die sticks dan ook zeker niet zomaar even op straat, maar in een echte (ja, soms duurdere) fotowinkel.

De prijzen van diverse type memorysticks zijn de afgelopen jaren (hier in Nederland) zeer sterk gedaald en voor ongeveer €20,- koopt u, afhankelijk van het systeem, al een memorystick van 1 of 2 GIG. Prijzen, die bijv. in Azië op veel plaatsen niet haalbaar zijn vanwege een luxebelasting, die op dit soort dingen geheven wordt. Op zo’n stick zet u, afhankelijk van uw camera-instellingen, zonder problemen vele honderden foto’s. Advies: voldoende MB van huis uit meenemen!

Klimaat

  Jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Relatieve vochtigheid 82 79 80 84 86 86 86 85 86 86 85 82
Zonuren
Neerslag (mm) 82 62 112 250 330 186 127 95 155 347 302 105
Neerslagdagen 5 4 4 10 12 8 7 7 11 12 11 6