Overige reisinformatie Marokko

 

Paspoort en visum Marokko

Voor Marokko heb je een paspoort nodig dat nog drie maanden geldig is na vertrek uit Marokko. Je hebt geen visum nodig.

Er zijn geen vaccinaties verplicht voor een reis naar Marokko. Als advies voor vaccinaties wordt vaak DTP en Hepatitis A genoemd. Voor actuele informatie kunt u kijken op www.lcr.nl/Landen/Marokko of informatie inwinnen bij de GGD. Het is aan te raden drankjes te nuttigen die rechtstreeks uit de fles komen en ijsblokjes te vermijden. Eet goed doorbakken vlees en let erop dat fruit geschild is en groenten goed doorgekookt.

Geld

De munteenheid van Marokko is de Dirham. Deze is onderverdeeld in 100 centimes. Voor een actuele koers www.oanda.com. In de meeste steden en op vliegvelden kunt u geld pinnen. Pin alleen als de bank open is, want bij problemen kan de pinmachine de kaart inslikken. Er worden ook steeds meer creditcards geaccepteerd. Voor veel diensten in Marokko wordt een fooi verwacht.

Afdingen

Het is in Marokko gebruikelijk over alles te onderhandelen. Vaak ligt de werkelijke prijs op de helft of een derde van de beginprijs. Alleen prijzen voor het openbaar vervoer, in supermarkten of moderne winkels liggen vast.

Internet

In zelfs de meest afgelegen plaatsjes vind je altijd wel een internetcafé en in de grote steden is dat zelfs nog beter geregeld, bijna elk hotel of riad heeft een goede internetverbinding.

Taal

Meer dan de helft van de Marokkanen spreekt Marokkaans – Arabisch, maar er wordt ook veel Frans gesproken.

Eten

De Marokkaanse keuken heeft een lange traditie en vindt zijn oorsprong in de Arabische, Berberse en Moorse gastronomie. Tajine is het meest bekende gerecht en bestaat uit een schaal met een hoge kegelvormige deksel. Bij het koken met de tajine slaat de condens neer op het deksel en loopt weer terug in de schaal. Daarmee lijkt de werking van de tajine op die van een braadpan. Zowel groente-, vlees- als visgerechten kunnen erin worden bereid. Er wordt heel vaak mierzoete muntthee bij gedronken.

Alcohol

In de Koran staat dat het voor moslims verboden is alcoholhoudende dranken te nuttigen. In grote hotels en restaurants is het echter geen probleem om alcohol te drinken (zij hebben hier vaak een vergunning voor). Ook vind je in sommige supermarkten alcohol in de schappen.

Openingstijden

In Marokko lopen de openingstijden nogal uiteen. Tussen de middag wordt soms pauze gehouden, maar dan blijft men ’s avonds wat langer open. In de soeks kan dat tot 22.00 uur zijn. De meeste musea zijn ’s morgens open en op dinsdag gesloten.

Kleding

Tijdens de reis in november is het handig om kleding in laagjes te dragen. Overdag volstaat een t-shirt , maar voor ’s avonds (op het terras of in de haven) is een vestje prettig. Marokko is een islamitisch land en de normen en waarden verschillen nogal van de westerse cultuur. Te blote kleding is not done. Het wordt gewaardeerd als men de schouders bedekt en niet in korte rokken of broeken loopt.

Fotograferen

Het fotograferen van mensen in een islamitisch land kan lastig zijn. Mannen laten zich soms fotograferen, maar vrouwen stellen het meestal niet op prijs. Altijd vragen is wel zo netjes. Een fooi achteraf is gebruikelijk.

Telefoneren

Landnummer Marokko: 00212

Landnummer Nederland 0031

Klimaat

De reis zal in november plaatsvinden. De Marokkaanse Sahara kan heet zijn, maar in deze tijd van het jaar is de temperatuur overdag aangenaam, zo rond de 24 graden. ‘s Nachts is het wel koud.