Marokko – Fotorondreis

15 – 22 oktober 2017

Marokko fotoreis in samenwerking met Reisbureau Maroc Travel

Voor wie ? 

Deze Marokkoreis is voor iedereen die van reizen en fotograferen houdt en net iets betere foto’s wil leren maken.

Van amateurs tot (semi)professionals.

Misschien wil je informatie over onderwerp en compositie, of heb je juist meer behoefte aan technische hulp bij bijvoorbeeld lichtmeten in moeilijke omstandigheden of scherptediepte bepalen.  

Hoe dan ook, tijdens deze reis krijg je fotografische begeleiding op maat.

Zodat je thuis komt met foto’s die meer tot de verbeelding spreken.

Foto’s die je direct terugvoeren naar je vakantieland. Goed overdacht, met de juiste focus en zonder rare objecten die er niet toe doen.

Fotogeniek Marokko

Marokko is niet voor niets populair onder fotografen en filmmakers. Het land spettert van kleur en licht.

Twee begeleiders garanderen tijdens deze reis een optimale beleving van dit alles.

Anja Robertus is professioneel fotografie docent en Mariëtte van Beek van Beek is arabist, reisjournalist en Marokko-expert.

Anja brengt je alle kneepjes van de fotografie bij, Mariëtte wijst je de beste plekjes en vertelt de achtergrondverhalen daarbij.

De kleine groep (maximaal 8 personen) biedt ruimte voor voldoende individuele aandacht.

Fotoreis Marokko in vogelvlucht

Waar voert de camera heen? We starten in magisch Marrakech, de rode koningsstad van Zuid-Marokko.

Met zijn traditionele soeks en moderne Jardin Majorelle is het een walhalla voor fotografen.

Vanuit Marrakech doorkruis je de kleurrijke bergen van het Hoge Atlasgebergt, rijd je langs oude karavaanroutes en door de vallei van de 1000 Kasbah’s (ommuurde lemen dorpen). 

Dit is een van de ruigste landschappen van Marokko.

We bezoeken Aït Ben Haddou, de meest fotogenieke van alle kasbahs. Vervolgens gaan we naar Ouarzazate, met zijn filmstudio’s het Hollywood van Marokko.

In de Dadès- en de Todrakloof staan spectaculaire rotsformaties boven de rivieren klaar. Na een kamelentocht in de woestijnduinen van Erg Chebbi voert de weg door de droge uitlopers van de Anti-Atlas naar de Draa-vallei met zijn eindeloze palmoases.

De tocht eindigt in Marrakech, maar wie wil kan de reis verlengen met een aantal dagen in het pittoreske Essaouira aan zee, met zijn relaxte sfeer en charmante witte vissershuisjes.

Zie hieronder bij praktische informatie het volledige reisschema.

 

Praktische informatie Fotorondreis Marokko 2018

data:   zondag 28 oktober - zondag 4 november 2018

van zaterdag 27 oktober - zaterdag 3 november is ook mogelijk

extra verlenging:   26- 28 oktober 2018

Korte beschrijving fotorondreis Marokko:

 

Dag 1: aankomst in Marrakech

De chauffeur/gids brengt je naar je hotel in het oude, ommuurde stadscentrum (medina). ’s Avonds breng je natuurlijk een bezoek aan het fameuze plein Djemaa- el-Fna met zijn eetstalletjes, acrobaten, slangenbezweerders, verhalen-vertellers, dansers en muziek.

Dag 2: Start rondreis: Marrakech – Telouet - Aït Benhaddou over de Hoge Atlas; langs oude kasbahs en karavaanroutes

Na het ontbijt vertrek in een comfortabele wagen met chauffeur. Over de vlakte van Haouz op weg naar de bergen – bij helder weer zie je de witte toppen met sneeuw (tot ver in het voorjaar). Een kronkelende bergweg brengt je boven op de pas Tizi-n-Tichka (2.260m) – let op: het kan hier fris en koud zijn! Over een secundaire weg daal je we af naar het dorp Telouet met zijn oude lemen Kasbah, in de 19de eeuw gebouwd door de Glaouï-dynastie op een strategische plaats langs de karavaanroute van Timboektoe naar Fès. Na de lunch en een traditionele Berber thee reis je verder, over een half verharde weg, door de vallei van Ounila met kleine Berberdorpen en een fascinerend berglandschap. Bij de Kasbah of Ksar (verstevigd dorp) van Aït Benhaddou, in dit bijzonder fraaie lemen dorp zijn diverse films opgenomen. Je hebt hier de tijd voor een uitgebreid, wandelend bezoek. Let op: flink klimmen, het dorp ligt tegen een steile heuvel aangebouwd!

Overnachting nabij Aït Benhaddou in een sfeervol hotel.

Dag 3: Ait Ben Haddou - Ouarzate – Dadès vallei – Todra kloof

Vandaag gaan we verder naar het zuiden. Eerst naar Ouarzazate met de fraaie Kasbah Taourirt. En vervolgens verder door de vallei van de 1000 Kasbahs - de verstevigde woonvormen opgebouwd uit leem en klei - die hier regelmatig vanuit het landschap oprijzen. We maken een foto stop bij de indrukwekkende hersenvormige rotsen in de kloof van de Dades rivier. En komen uiteindelijk aan bij de steile en indrukwekkende wanden van de Todra kloof.

Diner en overnachting in een Kasbah style hotel nabij de Todra kloof.

Dag 4: Naar de Sahara woestijn

Door uitgestrekte vlaktes afgewisseld met een enkele dadelpalm reizen we tot voorbij het stadje Erfoud naar het Erg Chebbi; een grote vlakte met enorme zandduinen: dit is de woestijn!  Hier gaan we op de rug van een kameel (het zijn dromedarissen met maar één bult) de zandduinen in tot aan ons kamp met bedoeïenententen. De zandduinen zijn hier enorm, tot wel 200 meter hoog. Een fikse klim in het mulle zand, maar ook een fantastische basis om van de zonsondergang te genieten. En later van een prachtige sterrenhemel. Diner en overnachting in een kamp met bedoeïenen-tenten. Tweepersoons ‘privacy’ door afscherming van de kamers met kleden (bedden met lakens/dekens, handdoek aanwezig).

Diner en overnachting in kamp met bedoeïenen-tenten. 

Dag 5: 

Voor de vroege vogels is er de unieke gelegenheid voor een zonsopgang in de woestijn. Om terug bij de verharde weg te komen maken we eerst weer een tocht op de dromedarissen. Na het ontbijt nemen we weer afscheid van de woestijn en vervolgen onze weg door de droge en grillige uitlopers van de Anti Atlas. Om uit te komen in de vallei van de rivier de Drâa met zijn 1000-en palmbomen en de oude kasbah bij Tamnougalte. Is dit de plek die Jeffrey Tayler beschrijft in zijn boek ‘Het dal van de Kasba’s’ ?:

“.. zagen we tussen de palmen door de poorten van Tamnougalt. Het lemen fort bestond uit verschillende verdiepingen en een flink aantal torens. De kasba deed denken aan een oud Arabisch kasteel maar ook aan een versgebakken koekhuisje. Onder aan de kasba stroomde de glinsterende groene Dra. Voorbij het dorp lag in de verte de meedogenloze roestbruine Jbel Asal.”

Diner en overnachting in een kashbah style hotel in Tamnougalte.

Dag 6: Tamnougalte - Marrakech

Voor vandaag hebben we nog een prachtige en afwisselende rit voor de boeg om weer terug in Marrakech te komen. Langs fraaie rotspartijen klimmen we via kronkelwegen naar de fotogenieke en grillige bergpas Tizi-n-Tinififft. En verlaten we de sfeervolle vallei van de rivier de Draâ. Vanaf Ouarzazate rijden we weer dwars door het Hoge Atlasgebergte – nu over de hoofdweg – over de pas Tizi-n-Tichka terug naar Marrakech. Daar wacht ons weer het bijzondere spektakel op het plein Jemaa el Fna.

Overnachting in sfeervol Riad hotel in Marrakech.

Dag 7: Vrij te besteden in Marrakech

Een hele dag om oude paleizen en musea te bezoeken en rond te dwalen in de steegjes van de souks om foto’s te schieten of souvenirs te kopen. Een bezoek aan de fraai gedecoreerde azuur blauwe tuinen van de ‘Jardin Majorelle’ mogen we hierbij natuurlijk niet missen. Evenals een laatste avond op het centrale plein van de oude stad: het Jemaa el Fna met al zijn geuren, geluiden en spektakel.
Voor de reizigers die van zaterdag t/m zaterdag aansluiten is vandaag de dag van afscheid nemen alweer aangebroken.

Dag 8: Marrakech – transfer naar het vliegveld

Afhankelijk van de tijd waarop je terug vliegt is er vandaag nog gelegenheid voor een laatste bezoek aan deze magische stad. Voor je persoonlijke transfer naar het vliegveld wordt gezorgd. Wij zorgen dat je daar 2 uur voor vertrek van je vlucht weer aanwezig bent.

Bij verlenging naar Essaouira vooraf aan de reis 

Dag -2 : Marrakech - Essaouira: Arganbomen langs de kust tot Essaouira

Op naar de kust. We rijden vandaag naar Essaouira. Onderweg gaan we de beroemde arganbomen fotograferen. Geiten klimmen in de arganbomen om de vruchten te eten en poepen de pitten weer uit. Al eeuwen worden deze onverteerde pitten verzameld om olie te maken. Vanwege het zeldzame karakter en de handmatige oogst en productie is arganolie duur en heeft daarom de bijnaam vloeibaar Marokkaans goud. Deze wordt verkocht door vrouwencoöperaties. In de middag komen we aan in het pittoreske vissersplaatsje Essaouira.

Dag -1: verkenning van Essaouira

Essaouira ligt op een klein schiereiland aan een brede baai van de Atlantische Oceaan. Het heeft een schilderachtige haven met veel blauwe bootjes en de goed bewaarde medina heeft veel witte huizen waar de tijd heeft stilgestaan. Essaouira heeft een laid back sfeer (Jimmy Hendrix heeft hier ooit vertoefd). Er zijn veel gemoedelijke cafeetjes en eettentjes en bovendien veel leuke winkeltjes om souvenirs te kopen. Deze stad staat bekent om zijn kunstnijverheid. Tegen de avond rijden we in een paar uur terug naar Marrakech.

Dag 1:  Essaouira - Marrakech 

Vandaag reizen we van Essaouira naar Marrakech. 

Het programma voor deze reis kan eventueel ter plekke nog wat aangepast worden.

€ 1350 pp

+ € 120 pp (1 persoonskamer € 150 p.p.) extra verlenging e extra nachten in Essaouira (inclusief transfer)

 

Inclusief:              

 • transfers van- en naar het vliegveld
 • fotografie cursus: tips en trucs van fotografe Anja Robertus
 • compleet verzorgde rondreis met eigen chauffeur/gids en lokale gids
 • tijdens de rondreis inclusief overnachtingen met DINER en ONTBIJT
 • kamelentocht in de woestijn met overnachting in bedoeïenenkamp
 • 3x overnachting in Marrakech inclusief ontbijt in een leuk klein Riad hotel in de medina; vlakbij het beroemde plein en toch lekker rustig

Exclusief:            

 • intercontinentale vlucht naar Marrakech, kijk bij www.reisbureaumaroctravel.nl/vlucht-boeken/ voor informatie
 • lunches (5x) onderweg en in Marrakech lunches en diner (3x) en fooien, drankjes, souvenirs
 • (verplichte) reis- en, eventueel ook, annuleringsverzekering
 • Toeslag 1-persoonskamer € 95 p/p
 • Verlenging Essasouira (2 n. Essaouira + 1 n. Marrakech) € 150 p/p

Deze reis is in samenwerking met Reisbureau Maroc Travel, de specialist in Marokko reizen. Een vertrouwde en verantwoorde reisorganisatie. Lid van diverse garantiefondsen (zoals de ANVR en de SGR  en het calamiteitenfonds). Zie hier voor de algemene voorwaarden waaronder deze reis valt.

Mogelijkheid om de reis te verlengen naar Essaouira (2 n. Essaouira + 1 n. Marrakech) € 150 p/p

6 - 8 personen

Anja Robertus werkt al 25 jaar als professioneel fotograaf en fotografiedocent en heeft meerdere fotoworkshops in Griekenland gegeven.
Voor een impressie van haar werk kijk op www.anjarobertus.com.

 

Bezoek ook de pagina met aanvullende reisinformatie over Marokko.

“Wat de woestijn zo mooi maakt,
is dat er ergens een bron verborgen is”

Antoine de Saint-Exupéry, Franse schrijver 1900 – 1944

Fotorondreis Marokko

Voor wie is deze reis bedoeld?

Voor iedereen die van reizen en fotograferen houdt! We bieden fotografische begeleiding aan op maat. De één wil informatie over compositie, de ander heeft behoefte aan technische hulp bij bijvoorbeeld lichtmeten in moeilijke omstandigheden.
Er is alle gelegenheid tot fotograferen van het landschap, dat varieert van stoer en ruig in de bergen tot poëtische pastel in Essaouira.Er zijn weinig plaatsen waar je zoveel kleur kunt aantreffen als in de Jardin Marjorelle of de souks. We willen het iedereen naar de zin maken en onze kennis en ruime ervaring delen. Doordat we met kleine groepen werken (maximaal 8 personen) is er ruimte voor individuele aandacht.

Accommodatie

We slapen in verschillende stijlen hotels, zoals in riads. Dit zijn traditionele Marokkaanse huizen met een binnenplaats, veelal met tuin of waterbassin, gelegen in het oude stadsgedeelte. Alle onderkomens zijn zorgvuldig uitgekozen.
We houden van authentieke en stijlvol ingerichte hotels. De ene keer overnachten we luxe in een 1000-en-1 nacht ‘paleis’, een andere keer kiezen we voor een eenvoudiger, maar nog steeds aantrekkelijk onderkomen om zo de totale reissom prettig geprijsd te houden. De hotels zijn schoon, maar, ‘Marokkaans schoon’ is soms niet helemaal hetzelfde als ‘Nederlands schoon’. Hier is een impressie te zien van onze geselecteerde hotels in Marokko.

Vervoer

Tijdens de hele reis beschikken we over een busje met chauffeur. Hierdoor zijn we redelijk flexibel.  

Alle foto’s op deze site zijn gemaakt tijdens onze fotoreizen,
laat je inspireren en reserveer hier je reis!

Sfeerimpressie Marokko fotoreis

Marrakech

Marrakech

Telouet

Telouet

Ait ben Haddou

Ait ben Haddou

Zagora

Zagora

Erg Chebbi

Erg Chebbi

Essaouira

Essaouira

Boek nu uw fotoreis naar MAROKKO

Welke fotoapparatuur?

 

Je gaat op vakantie en neemt mee...

In de videoblog "What's in the Bag" hieronder, geeft Anja tips voor de selectie van je fotoapparatuur en je bagage.

Zo is gewicht niet alleen van belang voor de vliegreis. Wat ga je allemaal meetorsen?

 

Vragen?