Spanje – Fotorondreis

8 april t/m 16 april 2017

Fotorondreis Andalusië tijdens de Semana Santa

 

Dit wordt een reis om de emoties en vele gezichten van de Semana Santa vast te leggen.

We reizen door het afwisselende landschap van Andalusië en vangen de grillige vormen en schaduwen van El Torcal.

Een fotoreis om de historische architectuur, de natuur en de vele gezichten van de Semana Santa in een sprekend beeld vast te leggen.

Praktische informatie fotorondreis Spanje 2017

€ 1437,00 p.p.

data:    8 april t/m 16 april 2017

duur:   8 nachten, 9 dagen

Doordat de groep klein is en beschikken over een eigen bus met chauffeur zijn we redelijk flexibel.

Anja Robertus, al 24 jaar professioneel fotograaf en fotografiedocent, leert u het beeld dat in uw hoofd zit te vertalen naar het platte vlak, de foto. Zij inspireert, begeleidt en geeft tips.

Reisbegeleider: Marieke van Luin begeleidt de groep met enthousiasme en kennis van Spanje en de Spaanse taal en zorgt voor de coördinatie ter plekke.

6-8 personen

Inclusief:

 • Overnachtingen
 • Transfer vliegveld
 • Alle vervoer per busje
 • Entreegelden Alcarzaba/castillo de Gibralfora
 • Ontbijt
 • Overige plaatselijke kosten zoals toeristenbelasting
 • Paardenshow
 • Professionele begeleiding door Anja Robertus
 • Reisbegeleider Marieke van Luin

Exclusief:                    

 • Vliegtickets
 • Lunch, diner en consumpties
 • Persoonlijke uitgaven
 • Fooien
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Eénpersoons toeslag 195 Euro

Optioneel:

 • Sherryproeverij
 • Flamenco show

Korte beschrijving fotorondreis Spanje 2017

 

Dag 1:     8 april, zaterdag: aankomst Málaga

In de ochtend aankomst op Malaga airport. Met de transfer naar het hotel, even acclimatiseren en dan lunchen. Na de eerste kennismaking volgt een algemene en een fotografische uitleg. Omdat we allemaal vroeg zijn opgestaan, doen we het de eerst dag nog even rustig aan en is er ruimte voor siësta, maar in de namiddag gaan we fotograferen bij de Alcazaba (Moorse burcht) en het Castillo de Gibralfora (mooi uitzicht over de stad).
De kop is eraf en we gaan ’s avonds dineren in bodega Pimpi, de oudste en meest bijzondere bodega van Malaga.

Dag 2:     9 april, palmzondag: Málaga

In de ochtend gaan we onze eerste processie fotograferen. Op palmzondag is dat van de broederschap Fusionadas. Ze starten bij de Iglesia de San Pablo en de doorgang is net groot genoeg voor de enorm zware tronos (Malaga staat bekend om de grootste en zwaarste religieuze beeldengroepen). De dragers moeten op hun knieën naar buiten, zodat het allemaal past. Acteur, Antonio Banderas is lid van deze broederschap en komt hiervoor elk jaar weer terug naar Malaga.

’s Middags maken we een wandeling vanuit het historische centrum naar de eerste moderne begraafplaats van Málaga, cementerio de San Miguel. Na een wandeling van ongeveer 40 minuten, richting de wijk Capuchinos, kom je aan bij deze bijzondere begraafplaats.

Dag 3:    10 april, maandag: Jerez de la Frontera, bodega en processie

Vandaag gaan we naar Jerez de la Frontera, de stad van de sherry. Voor de liefhebbers gaan we ’s middags naar een authentieke sherry proeverij met een kunstcollectie grote Spaanse meesters. Jerez heeft een koloniale sfeer en heeft een mooi historisch centrum dat bijna ‘Cubaans’ aandoet. ’s Middags gaan we weer processies fotograferen. Het voordeel is dat door het provinciale karakter van Jerez, de processies veel minder massaal en toegankelijker zijn, om te fotograferen.

Dag 4:    11 april, dinsdag: Cádiz

Een klein uurtje rijden van Jerez ligt Cadiz. Via een smalle landtong rijdt je het oude centrum van Cadiz in dat helemaal omringt wordt door de Atlantische oceaan. In Cadiz staan opvallend veel torens, zodat vroeger de scheepeigenaren vanuit hun huis konden zien of de vracht uit Zuid Amerika al binnen was.

Deze avond gaan we ’s avonds na het eten op pad. We gaan de processies in Jerez fotograferen. Jong en oud wonen de avondprocessies bij, die pas in de vroege uurtjes zijn afgelopen.

Dag 5:    12 april, woensdag: Vejer de la Frontera, Parque Natural- Brena Y Marismas del Barbat

Vejer de la Frontera is één van de pueblos blancos (witte dorpjes), hoog bovenop een berg gesitueerd.
Er heerst een gemoedelijke levendigheid in de smalle, steile straatjes.
’s Middags gaan we picknicken in Parque Natural Brena Y Marismas del Barbate. Dit natuurgebied heeft een prachtige rotskust en parasoldennen.

Dag 6:    13 april, donderdag: Jerez de la Frontera, paardenshow en flamenco

’s Ochtends gaan we in Jerez de overdekte markt fotograferen. Om 12.00 gaan we naar de wereldberoemde Spaanse rijschool, Real Escuela Andaluza. Jerez is beroemd vanwege het Andalusische paard. Dit ras is bij uitstek geschikt voor dressuur.

‘s Avonds gaan we voor de liefhebbers naar een authentieke flamenco show.

Dag 7:    14 april, vrijdag: Arcos de la Frontera en Ronda

Arcos is één van de mooiste dorpjes van Andalusië en extra bijzonder, omdat het historisch centrum op een klif is gebouwd. Het is een traditioneel dorpje waarbij je je goed kan voorstellen hoe het er honderden jaren geleden moet zijn geweest.

Daarna reizen we door naar Ronda. Eén van de oudste steden van Spanje. Het ligt op een grote rots boven de rivier Guadalevin. Een enorme kloof splitst het dorp in tweeën. De twee stadsdelen zijn verbonden door een oude brug, van waar je een spectaculair uitzicht hebt over de kloof, maar ook over het mooie heuvellandschap rondom het stadje.

Dag 8:    15 april, zaterdag: El Torcal de Antequera

El Torcal de Antequera is een buitenaards, groot kalkstenen landschap met bijzondere en spectaculaire rotsformaties. Je waant je in een enorm maanlandschap. Het is één van de indrukwekkendste landschappen in zijn soort in Europa.
We lunchen in het stadje Antequera, een historisch stadje, vrijwel onontdekt door de toeristen. Eigenlijk heel vreemd, omdat het een rijke historie heeft met 26 kerken en 7 kloosters.

Aan het einde van de dag reizen we door naar Malaga.

Dag 9:    16 april, zondag: Malaga

De laatste dag van de reis. We gaan foto’s selecteren en bespreken en sluiten af met een kleine presentatie. We vertrekken pas ’s avonds, dus er is nog de hele dag de tijd.

Het programma voor deze reis kan eventueel ter plekke nog wat aangepast worden.

Bezoek ook de pagina met aanvullende reisinformatie over Spanje

“Reizen is fataal voor vooroordelen,    betweterigheid en kleingeestigheid”

Antoine de Saint-Exupéry, Franse schrijver 1900 – 1944

Fotorondreis Andalusië

De fotorondreis is gepland in het voorjaar van 2017. De perfecte periode om Andalusië te bezoeken. Andalusië is de meest zuidelijke provincie van Spanje. De temperatuur is zeer aangenaam en de natuur is op zijn mooist met al het groen en bloesem. Bovendien zijn er veel processies en feesten in de heilige week voor Pasen.
Een landschap rijk aan witte, authentieke dorpjes. De Oosterse invloeden vind je terug in de Moorse burchten en moskeeën en de katholieke invloeden in de paleizen en kathedralen. Grillige natuurlandschappen zoals el Torcal en de kloof bij Ronda doen bijna buitenaards aan. Flamenco, feria’s (volksfeesten) en tapas. Andalusië is een gebied doordrenkt van historie, op de brug van Europa naar Afrika.

Voor wie is deze reis bedoeld ?

Dat is eigenlijk simpel. Voor iedereen die van reizen en fotograferen houdt. In alle rust kunnen fotograferen, maar ook begeleiding bij de techniek en ervaring opdoen bij het vertellen van jouw fotografisch verhaal. Leren door het zelf te doen en samen te kijken naar en het evalueren van elkaars werk. Doordat de groep klein is (maximaal 8 personen), is er veel ruimte voor individuele aandacht en kun je op elk niveau meedoen.

Korte beschrijving van de reis

De focus van deze reis ligt op de Semana Santa, de heilige week voor Pasen. Een belangrijke week voor de Spanjaarden. Vanaf de zondag voor het paasweekend worden er bijna dagelijks meerdere processies per dag gehouden. Dit gaat vaak tot ’s avonds laat door en van jong tot oud is van de partij. Vaak gaan deze processies gepaard met groepen trommelaars en kerkelijke muziek, gespeeld door muzikanten, die met de processie meelopen. We beginnen palmzondag in Malaga en wie weet komen we Antonio Banderas tegen, want hij is lid van één van de broederschappen in Malaga. Vervolgens reizen we door naar Jerez de la Frontera, de authentieke sherry stad van Spanje. Ook hier weer vele processies, die vaak veel beter te fotograferen zijn dan in de enorme drukte van steden zoals Sevilla of Córdoba. We gaan uiteraard naar een bodega, maar ook naar een paardenshow met flamenco danseressen. We doen Cádiz aan en de witte dorpjes Vejer de la Frontera en Arcos de la Frontera. Ook het wonderlijke landschap van el Torcal en de kloof van Ronda staan op ons lijstje.

Accommodatie

Diverse hotels. Hier is een impressie te zien van de door ons geselecteerde hotels in Spanje. De hotels zijn sfeervol en kleinschalig.

Vervoer

We hebben een busje tot onze beschikking voor de excursies. Hierdoor zijn we flexibel en kunnen we stoppen wanneer we willen.

Plaatselijke gids

Indien nodig huren we een plaatselijke gids.

Voorbereiding en terugkomdag

Voorafgaand aan de reis bieden wij een voorbereidings- en een terugkomdag aan.

Alle foto's op deze site zijn gemaakt tijdens onze fotoreizen,
laat je inspireren en reserveer hier je reis!

Sfeervideo met foto’s van de Semana Santa

Semana Santa

Op het ritme van de muziek worden de enorme beelden van Jezus en Maria door de straten gedragen. De heilige beelden staan op gigantische vergulden platformen en kunnen tot wel zesduizend kilo wegen. Een loodzware klus. Ze worden gedragen door soms wel honderd ‘costaleros.

Dit zijn mannen die het hele jaar droog oefenen, want tijdens de Semana Santa zitten ze ónder het processiebeeld, afgesloten met een doek en daarom praktisch blind en volledig afhankelijk van hun capataz (leider). De muziek geeft niet alleen het looptempo aan, maar ook of er een bocht aan komt.

Vooral in Andalusië waar de straten heel smal zijn, wordt er geklapt voor hun kunde. Voor de dragers uit lopen kinderen met wierookbranders. De typische geur daarvan vult de straten. Vaak worden kinderen al bij hun geboorte bij een broederschap ingeschreven en er lopen ook heel veel kinderen tijdens de processie mee.

Boek nu uw fotoreis naar SPANJE

Málaga

Málaga

Jerez de la Frontera

Jerez de la Frontera

Cádiz

Cádiz

Vejer de la Frontera

Vejer de la Frontera

Arcos de la Frontera

Arcos de la Frontera

Antequera

Antequera

Ronda

Welke fotoapparatuur?

 

Je gaat op vakantie en neemt mee...

In de videoblog "What's in the Bag" hieronder, geeft Anja tips voor de selectie van je fotoapparatuur en je bagage.

Zo is gewicht niet alleen van belang voor de vliegreis. Wat ga je allemaal meetorsen?

 

Vragen?